Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής και Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.ΔΥ.)
Σύμφωνα με την πρώτη πανελλαδική μελέτη για τη διατροφή και την υγεία του ελληνικού πληθυσμού σε αντιπροσωπευτικό δείγ μα 4.000 παιδιών και ενηλίκων βρέθηκε ότι ο ελληνικός πληθυσμός υπερκαταναλώνει κορεσμένα λίπη και πρωτεΐνη (κυρίως λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης κρέατος), ενώ η πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών (ξηροί καρποί, σπόροι και λ ιπαρά ψάρια) είναι πολύ χαμηλή. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προτρέπουν τόσο τους κρατικούς φορείς όσο κα ι την ιδιωτική πρωτοβουλία να αναλάβουν δράση, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί ο πληθυσμός και να βελτιώσει τις διατροφικές του συνήθειες, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα και την μείωση της εμφάνισης των χρόνιων νοσημάτων που συνδέονται με την κακή διατροφή. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό κινείται και το πρόγραμμα littlespoons της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ΜΑΘΑΙΝΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Μελέτη του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης: Η διατροφική πολιτική στα σχολεία αποτελεί τον καλύτερο τρόπο βελτίωσης της υγείας του πληθυσμού
Η παιδική ηλικία αποτελεί καθοριστικό στάδιο διαμόρφωσης των διατροφικών συνηθειών που ακολουθούν το άτομο στην μετέπειτα ενήλικη ζωή του. Δεδομένου ότι τα παιδιά καταναλώνουν ημερησίως 1/3 έως το 1/2 των γευμάτων τους στο σχολείο, είναι ξεκάθαρο ότι η ύπαρξη ορθής διατροφικής πολιτικής στα σχολεία είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Σύμφωνα με τη μελέτη η παροχή φρούτων και λαχανικών και αντίστοιχα ο περιορισμός των σακχαρούχων ροφημάτων ωφελεί την υγεία τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Επιπλέονη μελέτη έδειξε ότι αν οι διατροφικές πολιτικές που πιλοτικά εφαρμόζονται στα σχολεία της τρέχουσας γενιάς είχαν εφαρμοστεί στους σημερινούς ενήλικες, όταν εκείνοι ήταν παιδιά, η κατανάλωση των φρούτων θα ήταν σήμερα 19% μεγαλύτερη και η κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων 24% μικρότερη. Αντιστοίχως θα είχαν προληφθεί περισσότεροι από 22.000 θάνατοι ετησίως από διαβήτη, έμφραγμα και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Μελέτη ΑctaPediatrica: Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τις σχολικές επιδόσεις επηρεάζοντας των ύπνο
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 269 εφήβων στην Ισπανία έδειξε ότι ο βαθμός συμμόρφωσης στη μεσογειακή διατροφή μπορεί εμμέσως να επηρεάσει ορισμένες μεταβλητές των σχολικών επιδόσεων μέσω της επίδρασής της στην ποιότητα του ύπνου. Με άλλα λόγια, η ισορροπημένη διατροφή προάγει την ποιότητα του ύπνου, ο δε έφηβος που ξεκ ουράζεται επαρκώς έχει την πνευματική διαύγεια και συγκέντρωση, ώστε να επιτύχει υψηλότερες σχολικές επιδόσεις.
Τα φρούτα & τα λαχανικά του φθινοπώρου
Η ζωή στην Ελλάδα παρουσιάζει πράγματι αρκετές δυσκολίες, ειδικά τα τελευταία χρόνια λόγω της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας. Ωστόσο ένα από τα μεγαλύτερα θετικά του να ζει κανείς σε αυτή τη χώρα είναι η αφθονία των φρούτων και λαχανικών που σε μεγάλο βαθμό καλλιεργούνται στη χώρα μας. Καθώς λοιπόν αποχαιρετούμε το κα λοκαίρι για τα καλά πια, δεν υπάρχει κανείς λόγος να προσφέρουμε στα παιδιά τα “καλοκαιρινά” φρούτα και λαχανικά, τη στιγμή που ήδη βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη τα φθινοπωρινά. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά δεν βαριούνται από την κατανάλωση διαρκώς των ίδιων τροφίμων, αλλά αντιθέτως έχουν την ευκαιρία να κάνουν εναλλαγές και να αναπολούν τις εποχές ανάλογα και με τα προσφερόμενα φρούτα και λαχανικά. Από την άλλη, όταν επιλέγουν φρούτα και λαχανικά της εποχής, οι γονείς μπορούν να είναι σίγουροι ότι είναι φρέσκα και κατά το δυνατόν χωρίς ορμόνες, ειδικά όταν είναι βιολογικά. Τέλος, τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά δημιουργούν μια καταπληκτική ευκαιρία για μια απλή και πολύ διασκεδαστική οικογενειακή βόλτα. Πηγαίνετε με τα παιδιά σας στη λαϊκή αγορά της περιοχής σας και συζητήστε για τα προϊόντα της εποχής. Αντί για ντομάτα και αγγούρι, στο προσκήνιο έρχονται το μαρούλι, οι πράσινες σαλάτες, το λάχανο, το μπρόκολο, το σπανάκι, το κουνουπίδι και το παντζάρι. Αντίστοιχα, στη θέση του καρπουζιού, του πεπονιού και των σταφυλιών έρχονται τα μήλα, τα αχλάδια και τα ρόδια. Μπορείτε να έχετε κάνει μαζί τη λίστα σας, να ψωνίσετε μαζί, να μυρίσετε τα προϊόντα, ενίοτε και να τα δοκιμάσετε, να τους τα δώσετε να τα βάλουν στις σακούλες και κάπως έτσι ομαλά να τα εντάξετε, αν όχι αμέσως στη διατροφή των παιδιών, τουλάχιστον στο οικογενειακό τραπέζι, για λόγους εξοικείωσης και προτύπου.
Το παιδί μου δεν τρώει φρούτα
Ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που ταλανίζει τους γονείς είναι η δυσκολία των παιδιών τους με τα φρούτα. Είτε λόγω γεύσης ή λόγω υφής, πολλά παιδιά δυσκολεύονται να τα εντάξουν στη διατροφή τους. Εκτός από τις προσπάθειες εξοικείωσης που αναφέραμε και πιο πάνω, σημαντικό είναι να δημιουργούμε θετικές εμπειρίες με τα φρούτα. Παραδείγματος χάριν, όταν ένα παιδί δεν τρώει μήλα, είναι κακή ιδέα να προσπαθήσουμε να τα δώσουμε σε τάπερ στο σχολείο ως σνακ. Ένα μήλο που έχει κοπεί ώρες πριν έχει μαυρίσει, η γ εύση και η υφή του έχουν αλλοιωθεί, πιθανώς δε θα έχει και δυσάρεστη οσμή. Αντ’ αυτού είναι πολύ προτιμότερο να του προσφερθεί το μήλο στο σπίτι, φρεσκοκομμένο και ενδεχομένως ως επιδόρπιο. Κόβοντας το μήλο σε κομμάτια, προσθέτουμε ελάχιστο λεμόνι, μέλι και κανέλα και έτσι δημιουργούμε μια τελείως διαφορετική γευστική εμπειρία. Άλλη μια ωραία ιδέα είναι τα τσιπς μήλου. Για να τα φτιάξετε κόψτε πολύ λεπτές ροδέλες μήλου αλειμμένες με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήστε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί στο φούρνο (καλύτερα στον αέρα) μέχρι να γίνουν τραγανές και πασπαλίστε με κανέλα.